De verbouwpremie: hoe laat U de overheid in uw (energie-)investeringen bijdragen?

ADBE helpt bij de subsidieaanvragen van Uw VME

Hoe zit dit bij appartementsgebouwen?

Binnen de verbouwpremie wordt er een onderscheid gemaakt tussen werken aan de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw en werken aan de privatieve delen. Daarnaast verschilt het premiebedrag en de manier van aanvragen ook.

 

Gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw zijn alle delen van het gebouw die niet exclusief gebruikt worden door één appartement. Het gaat om volgende delen:

  • Dak
  • Buitenmuren
  • Vloer/fundering/dragende structuren
  • Ramen en deuren van de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw
  • De gemeenschappelijke warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler die dient voor meerdere/alle appartementen of andere eenheden in hetzelfde appartementsgebouw

Bij werken aan de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw komt de premie toe aan de investeerder van het volledige appartementsgebouw. Is er een vereniging van mede-eigenaars (VME) opgericht? Dan komt de premie toe aan de VME. De individuele eigenaar(-bewoner) van een appartement in het gebouw komt niet in aanmerking voor een premie voor werken aan de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw of voor een gemeenschappelijke installatie(open definitie) in hernieuwbare energie (lees: zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler).

Wat met de privatieve gedeelten?

De privatieve gedeelten zijn alle delen van het appartementsgebouw die enkel en alleen gebruikt worden door de bewoners van dat ene appartement. Een aantal voorbeelden: de ramen en deuren die behoren tot één appartement, de warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler die exclusief dient voor één appartement, de binnenmuren, trappen, … binnen één appartement, de elektrische en sanitaire installatie van/in één appartement en de gascondensatieketel(open definitie) binnen één appartement. Voor werken in de privatieve gedeelten kan U individueel in aanmerking komen voor de Verbouwpremie, naargelang het type investering.

 

 

Welk bedrag?

Er is een vrij complexe regeling waarbij er een combinatie is tussen het individuele aandeel onder bepaalde inkomensgrenzen, en het gemeenschappelijke gedeelte.

Voor het gemeenschappelijke gedeelte moeten de praktische modaliteiten nog uitgewerkt worden. Wellicht zal de VME of unieke investeerder(open definitie) (lees: particuliere eigenaar/investeerder die werken uitvoert aan de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw & een niet-particuliere eigenaar/investeerder) steeds een aanvraag moeten indienen voor alle uitgevoerde werken binnen een bepaalde categorie van Mijn VerbouwPremie zodat een basisdossier voor het volledige appartementsgebouw kan worden opgestart en eventuele premies die toekomen aan de deze VME/investeerder kunnen worden uitbetaald. De aanvullende premie zal vervolgens aangevraagd moeten worden door de individuele eigenaar-bewoner uit de laagste of middelste inkomenscategorie nadat dit basisdossier is behandeld.

Welk bedrag bij werken aan de gemeenschappelijke delen? Bij werken aan de gemeenschappelijke delen(open definitie) van het appartementsgebouw heeft de investeerder steeds recht op het premiebedrag dat van toepassing is voor de doelgroep ‘eigenaar-bewoner uit de hoogste inkomenscategorie of ‘andere investeerder’.  Voor dakisolatie betekent dit bijvoorbeeld dat de investeerder een premie kan krijgen van 8 euro per m2, met een maximum van 40% van het factuurbedrag (excl. btw) voor eindfacturen(open definitie) in 2022 en 2023.

 

Wanneer aanvragen / welke facturen?

Tussen 1 oktober en 31 december 2022 kunt u premies aanvragen voor facturen die maximaal 2 jaar en 3 maand oud zijn op de aanvraagdatum (i.p.v. maximaal 2 jaar oud zijn).

De aanvraag moet uiterlijk 2 jaar na de datum van de laatste factuur (=eindfactuur) worden ingediend. Enkel de voorschot- en tussentijdse facturen met factuurdatum binnen de 2 jaar voor de aanvraagdatum(open definitie) van de premie, komen in aanmerking voor de berekening van het premiebedrag. 

Wie vraagt dit aan voor de gemeenschappelijke delen?

Binnen de VME wordt dit door de syndicus gedaan. ADBE hielp alvast tientallen gebouwen hiermee.

Op zoek naar een betrouwbare syndicus voor uw gebouw?