Hou kerst gezellig én veilig!

 De 3 meest voorkomende oorzaken bij brand bij kerstbomen zijn:

 • Defecte, slechte of niet-onderhouden kerstverlichting waardoor kortsluiting ontstaat met brand tot gevolg.
 • Spelende kinderen in omgeving van kerstbomen waarbij een ongelukje al snel gevaarlijke gevolgen kan veroorzaken.
 • Het te dicht plaatsen van kerstbomen tegen warmtebronnen (bijvoorbeeld open haarden).

  

Er zijn enkele tips die we hieronder opsommen om de kerstboom brandveilig te maken:

 • Wordt er een groot aantal kerstverlichtingsslingers aangebracht, sluit dan niet te veel slingers aan op dezelfde stekkerdoos. Deze kan bij oververhitting doorbranden met alle gevolgen vandien.
 • Probeer de kerstboom zo vochtig mogelijk te houden. Plaats daarom liever een kerstboom met wortelgestel en geef hem op geregelde tijdstippen wat water. De wortels zullen dat vocht gaan opnemen, waardoor de naalden en takken niet zo snel zullen uitdrogen. Een groeiende spar zal niet zo snel vuur vatten, maar bij een uitgedroogd exemplaar zijn enkele vonkjes al voldoende om te beginnen branden. Wil je een echte kerstboom? Dan is de veiligste keuze een kerstboom in volle grond met veel aarde. Geef hem elke dag water, zo verdort hij niet en heb je minder kans op brandgevaar.
 • Heb je een afgezaagde kerstboom, maak dan een inkeping onderaan de stam en plaats deze in een emmer of bak met water om uitdroging te voorkomen.
 • Kerstversiering in de boom is leuk en mooi, maar wanneer u niet aanwezig bent schakel dan de kerstverlichting uit. Kaarsen, fonduestellen, kachels horen uiteraard niet thuis in de nabije omgeving van de kerstboom. Zeker wanneer de kerstboom bedekt is met kunstsneeuw.
 • Gebruik bij voorkeur LED-lichtjes; deze geven immers nauwelijks warmte af. Check trouwens zeker de bedrading van de verlichting; wanneer deze al een aantal jaar gebruikt wordt, is het risico op beschadiging van de bedrading reëel.
 • Probeer liever niet de truc met de haarlak om uitvallende naalden tegen te gaan. Haarlak is bijzonder ontvlambaar en daarom mijdt u beter deze hulpmiddeltjes. Kies dan liever voor een meer kwalitatievere boom die langer zijn naalden kan houden. Zorg dat de boom stevig staat en niet kan opvallen.
 • Het gebruik van brandvertragers is een niet onverstandige keuze. Dat product kan op de kerstboom gespoten worden, en zorg ervoor dat alle takjes zowel boven- als onderaan behandeld worden. De behandeling doet u best niet binnenshuis.
 • Geef de kerstboom een mooi plekje, weg van deuren en trappen. Zo hou je de vluchtweg vrij indien de kerstboom vuur zou vatten. Plaats de boom ook uit de buurt van brandbare materialen zoals gordijnen.

 

Wanneer U het bovenstaande in acht neemt, geniet U niet alleen van gezellige maar ook van veilige eindejaarsfeesten. Ons streven is dan ook dat U op een veilige manier van Uw woning kan genieten, alsook van alle gezelligheid die de eindejaarsperiode met zich meebrengt.

 

 

  

Op zoek naar een betrouwbare syndicus voor uw gebouw?